ARTICLES                                                  

Execution eats strategy for breakfast

 

Vorig jaar deden wij, in opdracht van een klant, twee diepgravende case studies naar twee snel groeiende Europese fondshuizen. De centrale vraag: wat doen deze partijen om zo’n snelle groei te kunnen realiseren?

 

Een maand lang doken wij met ons onderzoeksteam in de materie. Het geheim van hun succes delen wij graag via dit artikel.

 

'Wij bestudeerden winst- en groeicijfers, corporate strategie, marketingactiviteiten, mediabestedingen, thema’s en boodschappen, budgetten en FTE en tot slot de volwassenheid van de marketingafdeling. Hoewel de twee fondshuizen die wij bestudeerden fundamenteel verschillende keuzes hadden gemaakt met betrekking tot de bovengenoemde gebieden, werd wel duidelijk dat ze het een en ander met elkaar gemeen hebben. Onder andere: 

  • Een heldere, inspirerende ambitie die geloofwaardig wordt uitgedragen door de CEO;
  • Duidelijke keuzes met betrekking tot wie waarvoor verantwoordelijk is binnen de organisatie;
  • Ruim vertrouwen in het personeel, inclusief veel ruimte voor het nemen van verantwoordelijkheid en naar
  • eigen inzicht nieuwe dingen uit te proberen.

Maar bovenal, een focus op "doen". Hetgeen ons herinnert aan een gevleugelde uitspraak van een markant directielid van een van onze klanten: Tijdens een strategiesessie waarbij het senior management bijeen was en er stevige discussies werden gevoerd over de te kiezen richting was hij een tijdje stil, keek peinzend om zich heen en zei toen doodkalm: "Gents, at the end of the day one thing is sure and that is that execution eats strategy for breakfast."

 

Focus op implementatie

En daarmee verlegde hij de discussie volledig van strategie naar implementatie. Iets wat menig bedrijf lastig vindt. Zo niet de twee fondshuizen die wij hebben bestudeerd.

Zij hebben beide ‘doen’ tot kunst verheven. Neem bijvoorbeeld de kleinere van de twee. Met een duidelijke institutionele focus zet zij in op het realiseren van een maximale impact met een beperkt marketingbudget.

Door het ontwikkelen van top content, slimme online marketing en het genereren van gratis publiciteit bereiken zij hun doelgroep op zeer effectieve wijze. Zij meten resultaten en gebruiken die om zich doorlopend te verbeteren.

 

Fail fast

Hun adagium: "think big, start small, fail fast". Nadat hun strategie eenmaal helder is wordt er geen onnodige tijd meer verloren aan te veel vooruit plannen. Ze focussen op actie en omdat fouten maken mag, nemen hun professionals meer verantwoordelijkheid en komen sneller in actie.

Van elke fout wordt geleerd en intussen worden er meters gemaakt. Hiermee hebben ze in een tijdsbestek van anderhalf jaar een complete transitie doorgemaakt van lelijk eendje naar een succesvol snel groeiend fondshuis. 

Concrete voorbeelden van hun executiekracht zijn het in lijn met de gekozen strategie in zeer korte tijd samenvoegen van een veelheid van ongefocuste locale websites in één geïntegreerde klantreis met een nieuwe website als centraal punt.

Binnen anderhalf jaar werd een content-organisatie opgetuigd die klanten sales en marketing voorziet van een constante stroom van memorabele content voor de relevante doelgroepen.

Innovatieve digital sales pitch books die automatisch worden voorzien van up to date content zijn ontwikkeld in enkele maanden. De frequentie van het uitbrengen van relevante content voor klanten en prospects is verhoogd van twee maal per maand naar twee keer per dag en intern zijn zelfs de grootste digibeten bijgeschoold op het gebied van digital.

 

Kiezen, doen, snel leren wat wel en niet werkt, aanpassen en doorgaan. That’s what makes execution eats strategy for breakfast.'

 

 

READ THE ARTICLE IN ENGLISH HERE